lördag 23 februari 2013

Nytt klippbord!

Idag är en riktigt rolig dag för efter lunch fick jag äntligen hem detta
 ett alldeles nytt klippbord modell slagbord konstuerat av min pappa och mig! Jag gjorde ritningen och pappa snickrade och målade, bra teamwork med andra ord...;). Jag har verkligen en helt suverän pappa som alltid ställer upp på mina påhitt och aldrig klagar över att det blir en massa jobb!
Grunden till bordet är hyllan Expedit från IKEA. På denna satte vi 4 st hjul från Clas Olsson, två som är låsbara och två utan.

Så här ser hyllan ut under skivan


Som bordsskiva använde vi en MDF-skiva som delades upp på tre delar; 1 st 60x110 cm och 2 st 80x110 cm.
Här är bordet halvt utfällt vilket jag troligen kommer att ha största delen av tiden, storleken blir då 140x110 cm.

När jag behöver kan jag dock fälla ut båda halvorna och får då ett klippbord i storlek med halva Europa...;)

Benen fästes med fällbensbeslag och är väldigt lätta att fälla upp och ner när det behövs. Benen är gjorda av 45x45 mm reglar 96,5 cm långa så bordet är totalt 98 cm högt, bra klipphöjd med andra ord!
 
Så nu är det bara att sätta fart och klippa till nya byxor på löpande band:). Jag har nämligen haft problem tidigare när jag skulle klippa ut byxor och byxmönster att min gamla lösning på klippbord inte räckte till utan jag var alltid tvungen att flytta på tyget vilket ibland resulterade i sneda sömmar och rubbade trådriktningar...:(. Men nu är detta ett minne blott så då har jag inget att skylla på om det blir fel ;) Totalkostnad för bordet blev ungefär 1000:- men då är ju inte arbetskostnaden inräknad. Hmm, blir nog till att bjuda iväg pappa o mamma på något roligt här till sommaren som tack för hjälpen:).
 
Förra helgen blev det äntligen av att jag gjorde en ny Provdocka och precis som förra gången blev det en duct tape double. Jag har nämligen lyckats tappa en del i storlek så min gamla hade blivit alldeles för stor. Här är den nya varianten av Floraninan

 
Jag fick en snurrplatta av mamma att ställa henne på, troligen köpt på IKEA nån gång för länge sen. Jag vet att vi hade den på köksbordet för att skicka runt karotterna med utan att behöva lyfta dem. Den passade alldeles utmärkt och gör det mycket lättare att snurra på dockan utan att behöva flytta på hela fotstödet. Så nu har jag verkligen inget att skylla på utan nu är det bara att sätta igång och skapa!
Ha en bra syhelg därute!
 

17 kommentarer:

 1. Vilket fantastiskt fint bord!! Tack för att Du delar med Dig - idén är ju helt suverän. Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mkt! Tycker det är roligt att dela med mig av idéer, har själv hittat många bra tips på bloggar runt om i världen:)

   Radera
 2. Vilken tur du har som har en sån hjälpsam och händig pappa. Det bordet kommer du att få god hjälp och mycket användning av.Bra att det går att göra mindre när det inte används också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, han är helt suverän min pappa! Duktig på att snickra och alltid hjälpsam. Har bestämt mig för att bjuda honom och mamma på en liten utflykt i början av sommaren som tack för hjälpen:)

   Radera
 3. Vilket fantastiskt bord! Förstår att du är nöjd!

  SvaraRadera
 4. Vilket smart bord! Jag gillar speciellt att det har två utvikbara klaffar, det gör det väldigt flexibelt. Själv kryper jag runt på golvet och klipper, kanske dags att tänka till ;)

  SvaraRadera
 5. Vilket underbart bord och vilken underbar pappa du har som hjälper dig! Du kommer kunna skapa jättemånga vackra saker nu när du har ett så bra bord :-)

  SvaraRadera
 6. Instämmer med de övriga, vilket praktiskt bord!

  SvaraRadera
 7. Jättebra beskrivning, min man håller på att göra ett till mig från din modell. Insåg när han skruvat fast ena klaffen att den intensivkurs in genom dörren till mitt syrum. Det blir att skruva bort och skruva ihop på plats. Vad han sa? Tänkte inte på det��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att ni haft nytta av min beskrivning! Hoppas du får lika stor glädje av ditt bord som jag har av mitt. Jag älskar verkligen mitt klippbord och använder det i princip varenda dag när jag syr:)

   Radera
 8. Nu har mitt sybord varit klart ett tag och är redan väl använt. Helt suveränt att slippa ligga på golvet och lägga ut mönster osv. Toppenbeskrivning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du är nöjd med bordet! Jag gillar mitt väldigt mycket o kan inte riktigt förstå hur jag stod ut förut 😊

   Radera
 9. Hej! Som många andra här tycker jag verkligen om ditt bord och har tänkt knåpa ihop ett eget.. Jag undrar viken tjocklek på MDF-skivan du valde? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket! Skivan på bordet är 15 mm tjock MDF vilket har fungerat bra. Det enda jag skulle göra annorlunda med bordet om jag gjorde ett nytt idag är att göra kraftigare ben med annat fäste för de viker sig lätt och är svåra att stabilisera ordentligt när man håller på o jobbar på bordet. Mvh Nina

   Radera
  2. Hei! Hva slags feste ville du brukt om du kunne nå da? Jeg vurderer å gjøre mitt eget bord som det her, og tenker mye på hva slags ben og feste jeg burde bruke! Utrolig fint bord! :D

   Radera
  3. Tack 😊! Jag vet inte riktigt vilken typ av fäste jag skulle använda men troligen skulle jag göra om benen helt o hållet. Kanske försöka sätta ihop båda benen så man kan fälla ner dem samtidigt för att stabilisera ordentligt. Lycka till om du gör ett likadant bord 😊!

   Radera